Peristiwa

Projek Manhattan- Bahagian 2

By 29 August, 2015 December 9th, 2018 No Comments

Pencarian tapak ujian yang sesuai bermula pada Mei 1944. Tapak tersebut perlu agak rata, terpencil dari kawasan penduduk, dan berdekatan dengan Los Alamos. Kemudiannya satu bahagian tanah berhampiran Alamogordo, di selatan-tengah New Mexico dipilih dan dengan kod Trinity.

Para saintis telah bekerja di Los Alamos Lab di New Mexico, dan tapak ujian berada di padang pasir Jornada del Muerto, tetapi projek itu dijalankan di banyak tapak di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada. Los Alamos adalah tempat rahsia, tempat yang sangat tidak terperinci, tersembunyi di sebalik lapisan pembohongan. Nama itu sendiri sangat diklasifikasikan dan tidak dapat dijumpai di peta biasa.

Para saintis Los Alamos membuat kajian pada dua jenis logam, dan akhirnya terciptalah “Little boy” iaitu bom yang diperbuat dari uranium-235, yang telah meletupkan Hiroshima, mengakibatkan kehilangan 265,000 nyawa. Yang kedua pula adalah “Fat Man”, diperbuat daripada plutonium berjisim 14 paun, jauh lebih berkuasa daripada “Little Boy.” Diletupkan ke atas Nagasaki, telah meragut lebih daripada 40,000 nyawa, Namun begitu tahap radiasi yang tinggi di kedua-dua bandar mengakibatkan ratusan ribu lagi mangsa tekorban.

Sebenarnya Projek Manhattan telah menghasilkan tiga buah bom iaitu pertama dikenali sebagai “Gadget” dan digunakan sebagai model ujian. Oleh kerana perbelanjaan yang besar dan kadar pengeluaran yang perlahan untuk bahan peledak, tiada ujian lanjut dijalankan. Bom kedua, yang dikenali sebagai “Little Boy” diletupkan di bandar Hiroshima, dan bom terakhir, “Fat Man” diletupkan di bandar Nagasaki.

Disebalik kejayaan tersebut terdapat 2 orang saintis tekorban iaitu, Harry Daghlian dan Louis Slotin akibat keracunan radiasi dari teras bom plutonium yang mereka bina dipanggil “demon core” dan kemudian digunakan dalam ujian letupan.

Apabila bom sudah siap, kebanyakan saintis terlibat memikirkan bahawa mereka hanya bertujuan untuk menunjukkan kekuatan Amerika dan untuk menakutkan Jepun bagi menyerahkan diri. Mereka tidak melihat bom sebagai senjata aktif. Malangnya, pendapat ini tidak dikongsi oleh Oppenheimer dan Groves, yang percaya bahawa bom itu harus digunakan untuk menimbulkan kerosakan maksimum supaya orang dapat melihat kuasa dan kesan senjata atom dan tidak mahu menggunakannya lagi.

Ramai saintis yang menghasilkan bom atom tersebut menentang penggunaannya dan berhujah bahawa bom itu tidak seharusnya digunakan dengan alasan etika. Mereka juga memberi amaran tentang perlumbaan senjata yang akan berkembang pada akhir perang. Walau bagaimanapun, saintis lain berpendapat bahawa Amerika Syarikat tidak menyerang Jepun, tetapi mempertahankan dirinya dari negara yang menyerang Amerika Syarikat terlebih dahulu.

Admin

Admin

Masa depan yang lebih baik terbina dari serpihan-serpihan sejarah silam yang kelam dan cerah. Dari serpihan-serpihan tersebut terbinalah laluan yang teguh bagi mereka-mereka yang mengerti.

Leave a Reply